e

Het gezongen woord in beeld. Dat is het motto van het bijzondere concert dat MOV op vrijdag 4 november geeft. Bijzonder ten eerste door de repertoirekeuze: de Sunrise Mass van de Noorse componist Ola Gjeilo is geschreven in 2008, ‘Lord open our eyes’ van de Letse componist Péteris Vasks is uit 2011. Deze moderne klassieke koorwerken vormen de spil van het concertprogramma, dat verder bestaat uit werken van Beethoven, Zemlinsky en een Pater Noster van Vasks.

Om deze bijzondere muziek een extra dimensie te geven heeft MOV samenwerking gezocht met de afdeling Art & Design van het Da Vinci College in Dordrecht. Studenten van deze opleiding voorzien  de muziekwerken van bewegende beelden, die tijdens het concert op beeldschermen worden vertoond.

De keuze voor verbeelding van juist deze muziek is niet toevallig. Van Gjeilo wordt vaak gezegd dat hij heel beeldend componeert. Zijn mis gaat meer over sfeer dan de letterlijke mistekst. Hij verbindt het hemelse met het aardse en gebruikt daarbij titels als The City en Identity voor de verschillende delen van zijn mis. Bij Vasks blijkt de verbinding met het visuele al uit de titel “Lord open our eyes”.

Met het concert sluit MOV aan bij het project Beeldenstroom-Woordenstorm. Ter gelegenheid van de 450-jarige herdenking van de Beeldenstorm van 1566 heeft de gemeente Dordrecht culturele instellingen en kunstenaars uitgenodigd om met ideeën te komen rond het thema verhouding tussen woord en beeld. De Beeldenstorm markeerde immers een periode waarin het woord dominanter werd. Nu, 450 jaar later, lijkt de beeldcultuur juist weer oppermachtig.

MOV heeft daarbij gekozen voor de verbeelding van enkele koorwerken. Voor veel zangers en toehoorders van dit soort koormuziek is de tekst een essentieel onderdeel van de beleving. In die zin zijn oratoria ook onderdeel van de woordcultuur, zowel in de kerk als in de concertzaal, maar tegelijkertijd zit er in muziek (ook gezongen muziek) altijd een vorm van abstractie en verbeelding. Niet voor niets wordt er over muziek van de moderne Baltische componisten vaak gezegd dat ze klankbeelden schilderen. Met de bijdrage van de studenten van het Da Vinci College komt daar een echte visuele dimensie bij.