e

De Markus Passion is een bijzonder werk.
Het is zeker dat Bach op Goede Vrijdag 1731 een Markus Passion heeft uitgevoerd op tekst van zijn vaste tekstschrijver Picander en op basis van de delen 14 en 15 uit het evangelie van Markus. Maar van dit werk is de muziek zoekgeraakt. In de 20e en 21e eeuw zijn vele musicologen, geïntrigeerd door dit verloren gegane werk,  aan de slag gegaan met reconstructies. Hierbij grepen sommigen terug op de Markuspassie van Bachs tijdgenoot Reinhard Keiser uit 1705, waarvan zeker is dat die uitgevoerd is door Bach. Deze Markuspassie wordt gezien als de inspiratiebron van de bekende passionen die Bach later schreef: de Johannes in 1724 en de Matthäus in 1727. Overigens is het niet zeker dat Reinhard Keiser de componist van dit werk was, het wordt ook wel toegeschreven aan zijn vader Gottfried, of aan Friedrich Nicolaus Bruhns.

Met dit concert voegt onze dirigent Gilles Michels zich bij de Bachbewonderaars die een eigen reconstructie maken van Bachs Markus Passion. Hij maakte met fragmenten van het werk van Keiser en cantates, koralen en aria’s van Bach een zeer persoonlijke Markus Passion die wij op 22 maart zullen uitvoeren.

Met de solisten Pablo Gregorian (evangelist), Vincent Berger (bas), Neline Adams (alt), Ji Yoon (sopraan) en Bart-Jan Tops (tenor) en het speciaal samengestelde barokensemble ‘Markusconsort’ belooft het een mooie uitvoering te worden van een bewerking van de Markus Passion die niet eerder ten gehore werd gebracht.

MARKUS PASSION, vrijdag 22 maart 2024 in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41 te Dordrecht. Aanvang 20.00 uur, kerk open 19.30 uur. Toegangsprijs aan de kerk € 25,00,  in de voorverkoop via de site of de leden € 22,50.