e

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van Merwe ‘s Oratorium Vereniging én de viering van Dordrecht 800 jaar stad in 2020 voert Merwe’s Oratorium Vereniging, samen met partners in de stad het project ‘Samen vieren met de stad’ uit.

Het project draait om de historische figuur van Sint Sura, waarschijnlijk de vroegst bekende ‘Dochter van Dordrecht’ waarover het verhaal gaat dat zij aan de wieg stond van de bouw van de grote kerk in Dordrecht.

Over deze Dordtse legende heeft het jarige MOV door een landelijk bekende componist, Patrick van Deurzen, een compositie laten maken, de Sura cantate, die uitgevoerd wordt op het grote jubileumconcert op vrijdag 13 maart a.s. in de Antoniuskerk in Dordrecht.

Heel bijzonder is dat MOV als amateurkunstvereniging voor het laten maken van deze compositie een subsidie heeft ontvangen van het landelijke fonds podiumkunsten (FPK).

In de aanloop naar dit concert heeft MOV in samenwerking met partners in de stad een aantal activiteiten georganiseerd. De eerste is de kinderkunstworkshop die op maandag 13 januari in het Energiehuis in Dordrecht wordt gehouden. Door ToBe cultuurcentrum wordt er in vier wijken in Dordrecht een kinderkunstproject uitgevoerd waarbij kinderen vanaf 8 jaar aan de slag gaan met het verhaal van Sint Sura. Zij maken een groots gezamenlijk kunstwerk dat bij de andere Sint Sura activiteiten tentoongesteld wordt.

Op zaterdag 15 februari is de volgende activiteit die MOV samen met  de Vereniging Oud Dordrecht organiseert; een wandeling en mini-symposium over de figuur Sura en de sporen die nog over haar te vinden zijn in de stad Dordrecht. Aan de invulling van deze middag wordt nog gewerkt; zowel de wethouder van cultuur als de componist van de Sura cantate zijn hiervoor uitgenodigd en hebben toegezegd te komen. 

Op vrijdag 13 maart is het grote jubileumconcert van MOV waarbij de Sura cantate haar wereldpremière beleeft. Het concert staat onder leiding van dirigent Patrick van der Linden met medewerking van het Ars Musica Orkest en sopraan Heleen Koele.

Merwe’s Oratorium Vereniging is heel blij dat het voor het uitvoeren van dit project subsidie heeft gekregen van de gemeente Dordrecht, 800 jaar stad, en bijdragen ontvangt van een aantal landelijke fondsen zoals het FPK, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds, Stichting Sonbross en de Jurriaanse stichting.         

——————————————————————————————————————–

Noot voor de redactie:

Informatie  MOV

Dirk Louter, [email protected], telefoon 06-15056006

Hylkje Eppinga, [email protected], telefoon 06-18633863

Informatie ToBe cultuurcentrum:
[email protected]  078 -6133144