e

Patrick van der Linden

Patrick van der Linden studeerde koordirectie, orkestdirectie en theorie der muziek en behaalde zijn diploma’s met onderscheiding. Patrick van der Linden is oprichter en artistiek leider van Ars Musica. Hij is chef-dirigent van het Ars Musica Orkest, Concertkoor en Kamerkoor. Het Ars Musica Kamerkoor maakte als professioneel ensemble onder zijn leiding naam met spannende programmeringen en het samenwerkingsconcept Master en Pupil waarin talentvolle amateurzangers gecoacht worden door professionals.

Sinds november 2013 presenteert het Ars Musica Kamerkoor onder leiding van Van der Linden het prestigieuze meerjarenproject ‘BACH AAN HET WOORD’. De live-uitvoering van Handels Messiah, verzorgd door het Kamerkoor en het Orkest, was op Kerstavond 2016 te zien op NPO 2. Het Ars Musica Orkest is een van de jongste professionele ensembles in het land. Onder leiding van Patrick van der Linden verzorgde het orkest in 2015 de wereldpremière van de Intrada “Ikazia” van Arie J. Keijzer. In datzelfde jaar werd in samenwerking met het Kamerkoor kwam ook de premiere van het Van Limburg Requiem van Hans Lachmann tot klinken. In 2017 maakte het orkest haar debuut-cd die lovend in de pers werd ontvangen. Als nieuw klinken bekende werken van Mendelssohn en Schubert op deze geluidsdrager.
In mei 2014 was Patrick van der Linden artistiek leider van de Bachdagen Oudewater. Tijdens het slotconcert van dit festival was het Ars Musica Concertkoor één van de gasten. In maart 2016 was de live-uitvoering door het Ars Musica Concertkoor en Orkest van Bach’s Matthäus Passion te zien en horen in een spannende en dynamische TV-registratie van de Evangelische Omroep (EO) op NPO 2. Het Concertkoor trekt met haar jaarlijkse uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion volle zalen.

Naast zijn werk binnen Ars Musica dirigeert hij een tweetal op hoog niveau presterende kamerkoren: Kamerkoor Canticum Amicorum en het Zeeuws Vocaal Ensemble (ZVE). In opdracht van het ZVE deed Patrick onderzoek naar het Requiem van Mozart; dit onderzoek leidde naar een heuse wereldprimeur met twee uitvoeringen van dit Requiem in september 2017. Ook is hij dirigent van Merwe’s Oratorium Vereniging. Onder zijn leiding heeft dit ensemble een enorme groei doorgemaakt, waardoor met een fraaie kwaliteit het grote klassieke koorrepertoire, maar ook veeleisend hedendaags(er) koorwerken van componisten als Britten, Barbe, Poulenc, Martin, Pärt, Vasks, enzovoorts, worden uitgevoerd. Per 1 januari 2019 is Van der Linden aangesteld als dirigent/artistiek leider van het Haags Toonkunstkoor.

De concertprogramma’s van Patrick van der Linden kenmerken zich door een grote samenhang, verrassende verbanden en een breed spectrum aan muziekstijlen. Naast zijn voorliefde voor Bach, Beethoven en Brahms geldt hij als kenner van de negentiende-eeuwse uitvoeringspraktijk en geeft daarnaast regelmatig aandacht aan hedendaags repertoire. Premières voerde hij uit van o.a. Daan Manneke, Geerten Liefting, de Poolse componist Grzegorz Miskiewicz en de Filipijnse componist Alejandro Consolacion. Hoogwaardige uitvoeringen van onder andere Bach’s Hohe Messe en Le Roi David van Arthur Honegger werden unaniem geprezen bij pers en publiek.

Patrick van der Linden was van 2013-2018 docent op het Rotterdams Conservatorium en is een graag geziene coach bij directiecursussen. Daarnaast wordt zijn expertise met regelmaat ingezet bij kamermuziekensembles of orkesten. Patrick verzorgt concertinleidingen of dynamische educatieve lezingen over composities of andere muzikale onderwerpen.

Contact:

[email protected]