e

Dirk Luijmes

Organist

Performances:

Biografie

Na zijn conservatoriumopleiding (orgel, klavecimbel, kerkmuziek) en universiteitsstudie (muziekwetenschap) is Dirk Luijmes op diverse terreinen in de muziekwereld actief. Hij won prijzen bij verschillende (inter)nationale orgelconcoursen – waaronder de European Organ Improvisation Competition. De laatste decennia profileert Dirk zich onder meer als professioneel harmoniumspeler en werd door Luister ‘de Harmoniumspeler des Vaderlands’ genoemd. Meer dan vijfentwintig componisten (onder wie Willem Breu­ker, Daan Manneke en Guus Janssen) schreven werken voor hem. Als uitvoerend musicus trad hij op van New York tot Vilnius (Litouwen) en van Santiago de Chile tot Bergen (Noorwegen). Zo was hij te horen met het Koninklijk Concertgebouworkest, het RIAS Kammerchor, het Nederlands Kamerkoor, en ensembles als Amsterdam Sinfonietta, het ASKO-Schönberg Ensemble, Oxalys en Het Collectief.

 

Luijmes was te beluisteren op toonaangevende podia als het Concertgebouw te Amsterdam, de Musikverein in Wenen en Teatro Colon (Buenos Aires).  In 2010 verzorgde hij in Carnegie Hall (New York) de Amerikaanse première van het voor hem geschreven First Harmonium Concerto van Martijn Padding, begeleid door het ASKO-Schönberg Ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Luijmes is artistiek leider van Stichting Longen & Tongen, werkt als tekstschrijver (voor het Concertgebouw) en werkte als radiomaker (bij de NCRV en IKON). Daarnaast nam hij diverse cd’s op, o.a. met een door hem ontdekte suite van Froberger. Zijn opname van het Harmoniumconcerto kreeg in 2011 een Edison. Ook de cd waarop hij Capella Amsterdam in Janaceks Otce nas begeleid, kreeg een Edison.

 

In het voorjaar 2019 bracht hij bij  Quintone zijn 4-cdbox Harmonium Atlas uit, die in de Volkskrant 5 sterren kreeg en door Luister met een 10 werd bekroond. In het najaar van 2019 hield hij met succes Paddings Clavichordconcert “This is a loud world” ten doop.

 

www.dirkluijmes.nl

Contact:

[email protected]