Unieke dubbelpresentatie MOV en Hollands Diep in het kader van 400 jaar Johan de Witt
In Dordrecht wordt dit jaar uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat het 400 jaar geleden is dat Johan de Witt op 24 september in Dordrecht werd geboren. Er vinden tal van activiteiten plaats.
Een unieke activiteit is de muzikale dubbelpresentatie die Merwe’s Oratorium Vereniging en Muziektheater Hollands Diep geven op vrijdag 26 september in de Augustijnenkerk.
Noodklok
Muziektheater Hollands Diep opent de avond met de productie “Noodklok”. In deze muziektheatervoorstelling krijg je via de brieven aan Johan de Witt een historische inkijk in het leven van deze voormalige regent en fantaseer je mee over hoe zijn innerlijke belevingswereld zou kunnen zijn geweest. De ‘woke’-cultuur en hedendaagse opinies sluipen de 17e eeuw binnen.
Johan de Witt verschijnt op het toneel, maar dan in drievoud. De drie personages vormen een verschillend deel van zijn karakter en worden gespeeld door een slagwerker, een bariton en een actrice. Centraal op het podium staat een arsenaal aan slagwerkinstrumenten, wat het episch centrum van het landelijke bestuur voorstelt, de ‘stuurkamer’, met Johan aan de ‘knoppen’. Er komen vele brieven binnen, afkomstig van allerlei relaties. Het rampjaar 1672 voltrekt zich. De brieven bevatten dringende waarschuwingen uit het buitenland, diplomatieke verslagen van een naderende vijand en uitingen van de vrees om zijn leven. Dan komt er een brief uit de toekomst, waarin vragen worden gesteld over de betrokkenheid van Johan de Witt bij de slavernij door een anonieme schrijver.
Een uitzonderlijke ensemblesamenstelling bestaand uit slagwerk (Konstantyn Napolov), bariton (Hans Pieter Herman) en actrice (Swendeline Edsilia) zal werken van Emmanuel Séjourné en Nicolas Martynciow uitvoeren. Een hoofdrol in deze voorstelling krijgt de aria “Batter my heart” uit Dr. Atomic van John Adams, gearrangeerd voor slagwerk en bariton. Florien de la Fosse, artistiek leider van Hollands Diep tekent voor het scenario, regie Robin Coops, kostuums Martijn Kramp.
Meer informatie www.muziektheaterhollandsdiepdordrecht.nl
Requiem in memoriam Johan de Witt
Na de pauze neemt MOV het stokje over met het “Requiem in memoriam Johan de Witt”.
Dit werk werd in 2022 geschreven door de Haagse componist Roel van Oosten, ter herdenking van het Rampjaar 1672. In dat jaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vanuit vele richtingen aangevallen en voor een groot deel bezet. De belangrijkste staatsgezinde regent Johan de Witt en zijn broer Cornelis werden uiteindelijk door het volk vermoord in Den Haag.
Het werk heeft de structuur van een klassiek Requiem, de katholieke dodenmis. Naast de teksten uit de Latijnse mis, Requiem Aeterna, Dies irae, enz. zijn ook teksten van tijdgenoten van Johan de Witt -zoals de Nederlandse dichter Joan van Broekhuizen en de filosoof Baruch Spinoza- opgenomen. Ook komt goed herkenbaar de befaamde tekst ‘Redeloos, Radeloos en Reddeloos’ in het stuk voor, die achtereenvolgend refereert aan het Nederlandse volk, de regering en het land.
Het werk wordt gezongen door het koor en een sopraansolist, Esther Kuiper. In de begeleiding heeft, naast Orgel, Bert Mooiman, en Piano, Caecilia Boschman, het slagwerk een zéér belangrijke rol. Konstantyn Napolov vertolkt deze, net als bij de première in 2022 in Den Haag. De algehele leiding is in handen van dirigent Gilles Michels.
De leden van MOV zijn er trots op dat zij als koor in de geboorteplaats van de gebroeders De Witt de tweede uitvoering van dit werk voor hun rekening nemen.
De avond in de Augustijnenkerk, Voorstraat 216, 3311 ET Dordrecht begint om 20.00 uur, kerk open om 19.30 uur. Toegang €20,- in de voorverkoop, verkrijgbaar bij de leden, of via de knop op deze site. Op de avond zelf bij de ingang van de kerk €22,50.