Camille Saint-Saëns – Messe de Requiem opus 54 – uitgevoerd met strijkers, harp en orgel
Ralph Vaughan Williams – Dona nobis Pacem – uitgevoerd met strijkers en piano
Camille Saint-Saëns – Messe de Requiem
Je hoeft maar even te denken aan Le Cygne of de Danse Macabre en je weet wat het ijzersterke punt van Camille Saint-Saëns was: hij kon prachtige melodieën componeren. Wie zich eens wil verdiepen in minder bekende werken van de Franse componist, kan komen luisteren naar de uitvoering van de Messe De Requiem. Dit werk markeert een zeer belangrijke fase in Saint-Saëns’ privé-leven.
Toen Camille Saint-Saëns in 1877 eindelijk in staat was om zijn baan als organist op te zeggen, begon voor hem een nieuw leven, vol van de zo lang door hem gewenste vrijheid. Met de hulp van zijn weldoener Albert Libon vond hij zelfs een nieuwe woning en kon hij samen met zijn zwangere vrouw en jonge zoontje verhuizen naar een appartement.
Korte tijd later overleed Libon en liet hem een behoorlijke som geld na, zodat hij zich volledig aan het componeren kon wijden. Als dank voor al deze goedwillendheid vervulde Saint-Saëns een wens van zijn goede vriend: hij componeerde voor hem een requiem, dat op 22 mei 1878 in première ging. Het zou een mooi einde geweest zijn van een ‘feel good-movie’. Maar kort na de uitvoering van het Requiem verlijden zijn beide kinderen en wordt zijn huwelijk verwoest. (CP)
Bron: Bibliotheek.nl
Ralph Vaughan Williams – Dona nobis Pacem
Op 9 juni presenteert het koor het vierde deel van Dona nobis Pacem. Bij dit concert wordt de gehele cantate uitgevoerd.
Dona nobis pacem (Geef ons vrede), zo luidt een bekende frase uit de katholieke mis. Het is ook de titel van een cantate die Ralph Vaughan Williams in 1936 componeerde. Momenteel behoort deze ontroerende muziek niet tot het bekendste van Vaughan Williams. Toch heeft hij het werk vrij vaak gedirigeerd. Vermoedelijk beschouwde hij het componeren en uitvoeren van deze muziek als zijn burgerplicht. In 1936 heerste immers opnieuw de dreiging van een wereldoorlog. Vanwege die dreiging voelde Vaughan Williams zich genoodzaakt om dit vredespleidooi onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Opmerkelijk genoeg gebruikte hij daarvoor zowel Latijnse teksten als Engelstalige poëzie. Het was een kunstgreep die Benjamin Britten in 1961 herhaalde met zijn War Requiem.
De cantate is gebaseerd op drie gedichten van Walt Whitman. De gedichten zijn gemaakt op basis van teksten afkomstig van de Latijnse mis, profeten uit het Oude Testament en de House Of Common Speech van John Bright. Dona Nobis Pacem is een indrukwekkend stuk over oorlogszucht, bloedvergieten, een vader en zoon die naast elkaar slachtoffer worden en tenslotte verzoening. Een actueel thema dat je laat nadenken over huidige politieke gebeurtenissen en menselijk drama.
Bron: Koorpartij-oefening.nl