e

Patrick van Deurzen en de Sura Cantate

  /  Patrick van Deurzen en de Sura Cantate

(*) De Nederlandse componist Patrick van Deurzen (1964) schreef al vele vocale werken die uitgevoerd zijn door gerenommeerde ensembles als het Vlaams Radiokoor, het Lets Radiokoor, Wishful Singing, The Gents en het National Jeugdkoor.

Zijn laatste compositie, de Sura Cantate (2019), is een zesdelige compositie over Sura van Dordrecht die na haar dood aan de rechter verschijnt om vergiffenis te vragen voor haar moordenaars. De muziek en tekst beweegt zich vanuit het donker naar het licht. In de eerste delen worden de voorbereidingen voor de ophanging van de moordenaars gevolgd, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het volk (koor) dat om wraak roept. Aan het eind van het derde deel verschijnt Sura’s geest (sopraan) en vraagt het volk zachtmoedig te zijn. In de delen erna veranderd het volk dankzij het pleidooi van Sura van mening, vergeeft de moordenaars en bezingt uiteindelijk de onvoorwaardelijke liefde aan Sura. Tekstschrijver Jules Terlingen heeft nog de zoon van een van de moordenaars (jongens sopraan) aan het oorspronkelijke verhaal toegevoegd, wat het perspectief van schuld, boete en vergeving een extra dimensie geeft.

De muziek zit de tekst dicht op de huid en gaat van donkere, onheilspellende klanken die de wraak van het volk ondersteunen, naar lyrische melodieën van Sura, naar extatische liefdesmuziek.

De opdracht voor het werk, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, komt van het jubilerende Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) ter ere van hun 100 jarig bestaan. Onder leiding van Patrick van der Linden zal het koor, met het Ars Musica Orkest en Heleen Koele (sopraan) hopelijk op 19 november 2021 (20.00 uur) in de Antoniuskerk te Dordrecht de Cantate in première brengen. De compositie in financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van het Fonds Podiumkunsten.

Patrick van Deurzen – Sura Cantate (tekst Jules Terlingen) kan uitgevoerd worden in twee versies: koor, solisten, orgel en percussie; en koor, solisten, orkest en percussie.

Uitvoeringsduur ± 22′, moeilijkheidsgraad gemiddeld moeilijk

Uitgave: Donemus; www.donemus.nl 

(*) artikel uit Zing Magazine (2020)